S@ny i xul€

07 de març 2007

LA ERMITA DE LA MAGDALENA

El primer diumenge de festes, com ja és tradició, tot el poble de Castelló, des dels més menuts fins els més vells, s'alcen molt de matí i agafen la canya amb la seua cinta verda en una mà i el seu saquet amb l'esmorzar en l'altra, es dirigeixen tots, a rememorar el testimoni de fidelitat als seus orígens. És la romeria a l'ermita de la Magdalena, al Castell Vell, allà on l'assentament dels seus avantpassats es fa latent, poblat que va abandonar fa més de set segles, pel privilegi que els va atorgar el rei Jaume I a l'any 1.252.
La romeria a l'ermita, és en realitat l'acte commemoratiu més antic al voltant del qual existeix documentació. Des dels temps immediats al trasllat de Castelló, el nostre poble va començar a celebrar la primitiva processó al Castell Vell com romeria penitencial i com fidelitat als seus orígens. Conta la llegenda, que en la baixada de la muntanya al plà sobrevingué la nit i la tempesta. Les terres que xafaven els nostres avantpassats eren pantanoses i fangoses, pel que van dedicir lligar un fanalet a l'extrem de cada gaiato, enllumenant així el camí pel que passaven a través de les tenebres. Els xiquets portaven un pa cuit en forma de rotllo com a collar, i els majors tantejaven amb les canyes com a barres el terreny pantanós pel que havien de passar. Així van sorgir en definitiva els símbols de les nostres festes de la Magdalena.

La canya, el rotllo i la gaiata
I ara anem a explicar cóm és la festa de la Romeria de les canyes. Comença com és tradició el tercer diumenge de Quaresma, a les 6'30 hores del matí amb el volteig de la Campana Vicent, anunciant la festivitat del dia, al mateix temps es pren foc a una mascletà de tipus "despertà" per que els romers s'alcen i puguen així anar en multitud a replegar les canyes amb les cintes que són entregades al Mercat Central. Acte seguit a les 8'00 hores s'efectua la tradicional missa de romers, i en finalitzar la mateixa es procedeix a l'inici de la tant esperada romeria de les canyes que es presidida pel Clero, la Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

A les 10'00 hores aproximadament s'arriba a l'ermita de Sant Roc de Canet, descans del romer, per així poder degustar la típica figa i doset i poder asaborir en tant assenyalat dia l'entrepà de truita de faves.

En finalitzar es segueix el camí a l'Ermitori de la Magdalena, des d'on a l'arribada de la romeria al Castell Vell es dispara una mascletà anunciant la seua arribada, al mateix temps que s'inicia el repartiment dels rotllos als romers.

A l'esplanada de la Magdalena pot degustar una monumental paella qualsevol persona que així ho desitge. El dia gran de Castelló, els romers solen accedir a l'Ermitori per poder fer sonar la campana de l'ermita i realitzar la seua visita anual a l'antic castell vell, que és on es trobava ubicada l'antiga ciutat de Castelló.

La festa a l'Ermitori de la Magdalena finalitza a les 16'00 hores, quan la romeria comença l'anomenada tornà, amb el Clero, Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

En la tornà, que s'efectua quasi pel mateix recorregut que la romeria, s'efectuen varies parades oficials cantant-se en cadascuna d'elles els antics gojos. La primera s'efectua baix el Pont de la General, des s'on es divisa per primera vegada la Basílica del Lledó. La segona es realitza a l'Ermita de Sant Roc de Canet, arribant posteriorment a la tercera al Convent de les Carmelites Descalces, les quals s'alegren de la nostra arribada i l'última es duu a terme a la Basílica del Lledó, on es canten novament els gojos i es reparteix a la seua esplanada orxata amb fartons als romers per recuperar forces.

A les 19'30 hores aproximadament s'efectua l'entrada de la a la Ciutat, acabant on va començar: a la Con-catedral de Santa Maria.