S@ny i xul€

24 de gener 2007

LA PLANA RÀDIO: LES DROGUES

SANDRA:
Bon dia, som dues alumnes de tercer D, de l'institut IES La Plana. Avui anem a tractar un tema d'actualitat, i que per desgràcia està afectant a molts joves...

ZULEMA:
Es tracta de les drogues.

Les drogues sempre han estat lligades a la humanitat. En un principi només s'utilitzaven amb fins curatius o com a part de rituals religiosos. La seva capacitat d'actuar sobre el sistema nerviós i provocar canvis, tant a nivell físic com psicològic, les ha convertit en el "remei màgic" per aquells que volen d'una manera ràpida i puntual fer del seu cos una màquina d'alt rendiment o per aquells que, no estiguen satisfets amb la seua realitat i busquen noves experiències.

SANDRA:
El preu que han de pagar tant uns com els altres pot arribar a ser la pròpia vida. El segle XX serà recordat com el segle de l'aparició d'un dels més greus problemes de la societat: la drogaaddicció. Durant aquest segle s'ha fet habitual,ja que el consum de certes substàncies considerades drogues, doncs tenen com a única finalitat alterar l'estat físic o psíquic de les persones produint un fals i momentani benestar.

ZULEMA:
La família, el treball i els estudis passen a un segon terme i la substància esdevé el més important, convertint a l'individu en un addicte. Però de vegades l'adició pot arribar molt més enllà, la necessitat psicològica pot anar acompanyada de trastorns físics i psíquics quan el subjecte deixa de prendre la droga.

SANDRA:
No parlem només d'aquelles drogues considerades il·legals com poden ser l'heroïna, cocaïna...., sinó també d'aquelles com l'alcohol i tabac de les quals no està prohibit el seu consum, però que són igualment perilloses (sense oblidar aquelles substàncies que prescrites amb fins terapèutics, poden ser de gran utilitat i fent un mal ús d'elles es converteixen en perjudicials per a la salut).

ZULEMA:
I ara, anem ha parlar-vos de la cocaïna, una de les drogues més consumides pels adolescents actualment i molt perjudicial per a tots.

SANDRA:
La cocaïna és un alcaloide estimulant que s'extreu d'una planta nomenada Eritroxillum Coca, arbust originari de Perú i Bolívia. Era mastegada pels indígenes sud-americans per aprofitar els efectes estimulants i alleugerir el cansament que provocava el treball. En el segle XIX es va convertir en un producte fonamental en innumerables medicines caseres. La cocaïna estimula el sistema nerviós central.
Els seus efectes físics immediats són: dilatació de les pupil·les, augment de la pressió sanguínia, del ritme cardíac i respiratori, augment en la temperatura del cos, congestió del nas ...

ZULEMA:
En els seus efectes psicològics produeix eufòria, confusió de la realitat, angoixa, irritabilitat, ansietat i hiposexualitat.
Si es pren per via intravenosa i si es fan servir xeringues contaminades pot transmetre la sida o l'hepatitis.
Pot provocar importants problemes sobre el fetus durant l'embaràs.
La cocaïna normalment és inhalada per via nasal i s'anomena "ratlla". També pot ser consumida per via intravenosa, una altra forma de consum és el "crack", que es produeix per inhalació.

ZULEMA I SANDRA:
Doncs açò ha sigut tot i ara vos deixem amb altres companys. Adéu!!!